23 juni 2024 @ Prins Hendrik Vught

Lauren in gesprek met de coach van Team Para Atletiek


Nu het Open Kampioenschap steeds dichterbij komt, spreekt Lauren Sluiter para atleten, coaches of trainers die zich voorbereiden op het kampioenschap. Dit jaar vindt het ONK Para Atletiek plaats bij Prins Hendrik in Vught. Lauren is Nederlands recordhouder discuswerpen in haar categorie en traint sinds het begin van haar carrière bij Prins Hendrik. Vandaag in de voorbespreking: Guido Bonsen.

Vertel eens iets over jezelf?
“Mijn naam is Guido Bonsen, 53 jaar en coach van Team Para Atletiek. Van 2009 tot 2017 was ik Bondscoach Para Atletiek bij de Atletiekunie. Daarmee was ik de eerste bondscoach Para Atletiek ooit en heb vanuit die rol veel mogen bijdragen aan de professionalisering van de Para Atletiek. We hebben veel aan talentontwikkeling kunnen doen en mooie resultaten mogen halen. Sinds 2017 ben ik coach en oprichter van Team Para Atletiek. Een stichting waarbij we zowel topsport als breedtesport stimuleren. Op de Paralympische Spelen in Tokyo haalden onze atleten vijf medailles met twee keer goud! Ik hoop van harte dat ik er in mijn nieuwe rol als coach van een eigen Team aan kan bijdragen dat we weer stijgende aantallen zijn bij het ONK.”

Hoe omschrijven je beste vrienden jou?
“Als een hard werkende, ambitieuze, eigenwijze levensgenieter.”

Heb je zelf ook atletiek beoefend? Zo ja, hoe lang?
“Ik ben met atletiek beginnen toen ik 7 jaar was en was atleet tot mijn 30ste. Na mijn atletencarrière ben ik trainer geworden. Eerst bij mijn eigen club, later als bondscoach en nu bij Team Para Atletiek. Al vanaf 2009 dus fulltime trainer. Sprinten en verspringen zijn mijn specialiteit. Tokyo waren mijn 4e Spelen als trainer en ik hoop dat er nog vele mogen volgen!”

Wat vind je zo leuk aan wat je doet?
“In de afgelopen jaren heb ik geleerd meer waarde te hechten aan medailles, mijn atleten hebben mij dat geleerd. Dat werd zelfs steeds meer opgeëist. Mensen helpen bij verwezenlijken van hun sportieve droom vind ik het mooiste, dat is waar ik elke ochtend voor uit mijn bed spring.”

Kan je wat vertellen over de trainingen?
“In de winter trainen we 10 keer in de week. We wisselen lopen, springen, krachttrainingen en andere ondersteunende trainingen af. Schema’s maken vind ik super leuk. Ik werk altijd vier weken vooruit: dat geeft mij en de atleten rust en duidelijkheid. In de zomer als er wedstrijden zijn trainen we veel minder en zien we wat de resultaten zijn van een winter hard werken.”

Waar kijk je het meest naar uit bij het kampioenschap?
“Ik ben vooral benieuwd naar de progressie van de andere atleten, die ik dus niet coach. Van mijn eigen atleten die ik elke dag zie weet ik het wel. Ik ben benieuwd of er zich nieuwe talenten presenteren. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe atleten. Wie weet ontmoet ik in Vught de nieuwe kampioenen!”

Wat is je droom?
“Ik wil graag iedereen met een fysieke beperking een keer op een atletiekbaan een goede training geven. Ik denk dat zoveel mensen met een fysieke beperking beter kunnen worden met goede training. Atletiek als moeder van alle sporten en de atletiekbaan als een veilige vlakke omgeving zijn ideaal daarvoor. Je hoeft niet gelijk over horden te rennen of te hoogspringen. Wandelen is ook een atletiekonderdeel, alles telt mee!”

Wie is je idool?
“Mijn opa. Hij is al jaren dood. Hij werd nooit boos maar hij wist je met een gevatte maar hele duidelijke opmerking precies te vertellen wat hij vond. Altijd met de bedoeling je wat te leren. Ik probeer dat ook, ik hoop ooitzo goed en snel te worden als hij.”

Heb je een tip voor atleten?
“Heb je een droom, spreek die uit. Maak een plan hoe je die droom kan laten uitkomen en ga aan het werk. Blijf niet dromen, ga ervoor. Of je het haalt of niet maakt eigenlijk niet zoveel uit. De reis die je maakt is het zeker waard.”

Waar ben je het meest trots op?
“Het starten van Team Para Atletiek was een hele grote en spannende stap. Het was heel hard werken en lang niet altijd makkelijk. Maar het was ook een geweldig avontuur en we zijn nog lang niet klaar. Ben heel benieuwd naar de toekomst.”