Nu het Open Kampioenschap steeds dichterbij komt, spreekt Lauren Sluiter para atleten, coaches of trainers die zich voorbereiden op het kampioenschap. Dit jaar vindt het ONK Para Atletiek plaats bij Prins Hendrik in Vught. Lauren is Nederlands recordhouder discuswerpen in haar categorie en traint sinds het begin van haar carrière bij Prins Hendrik. Vandaag in de voorbespreking: Fynn van Buuren.
Vertel een iets over jezelf!
“Ik ben Fynn van Buuren en werk sinds iets meer dan vijf jaar bij Atletiekunie. Eerst als talentcoach en sinds 1 januari 2023 als bondscoach Para Atletiek. Samen met Joep Janssen begeleid ik eigenlijk alle atleten van het begin in de ontwikkeling tot aan de Paralympische Spelen. Ik heb Sportmanagement gestudeerd met een deel van de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding), maar geef sinds mijn 15e al training in atletiek op mijn eigen club. Eerst als assistent en daarna trainde ik eigen groepen. Tot mijn 24e heb ik zelf ook atletiek beoefend, met name de werp-onderdelen.”
Hoe omschrijven je beste vrienden je?
“Als iemand die weet waar die mee bezig is, die goed nadenkt over wat die doet en rustig is. Maar zodra het meer vertrouwd is, ook zeker enthousiast is. Niet extreem aanwezig, maar hangt ook af van de situatie en of ik me op mijn gemak voel.”
Op welke onderdelen coach je?
“In principe alle onderdelen. Maar samen met Joep kijk ik wel wat ons specialisme is, dat speelt natuurlijk wel mee. Ik ben meer van het werpen en het sprinten. We trainen in principe alles, maar we werken heel goed samen. Dat is superfijn.”
Bij welke club ben je zelf ooit begonnen?
“Dat zijn eigenlijk verschillende clubs. Tijdens mijn middelbare schooltijd, trainde ik bij Pallas ‘67 in Wageningen. Daarna ging ik studeren in Groningen en trainde ik bij Groningen Atletiek en Vitalis. Ik gaf daar trouwens ook al training. Nu woon ik in Arnhem en trainen we met de atleten op Papendal.”
Wat vind je zo leuk aan de sport?
“Dat het zo divers is door alle verschillende onderdelen. En ondanks dat, is het op een wedstrijd altijd mét elkaar als teamverband. Het is niet zo dat de ene wint en de ander verliest, nee: we doen het samen. Het is een sport waar je vanaf een jonge leeftijd kan blijven ontwikkelen, zowel de sport zelf maar ook persoonlijk. De sport kan je persoonlijk ook veel brengen, dat zien we ook bij veel para atleten. En dat is misschien nog wel het allermooiste.”
Hoe bereid je je voor op het ONK Para Atletiek?
“We zijn in april op trainingskamp in Kreta geweest. Deze maanden komt de hele wedstrijdperiode eraan en zijn er echt veel wedstrijden. We blijven wel trainen, maar meer focus op wedstrijden. De week voor het ONK hebben we nog een grote wedstrijd in Zwitserland. Dan blijven we in die modus en die focus nemen we mee. Het is aan ons als coaches ook om ervoor zorgen dat iedereen ook uitgerust blijft. De kwalificatie voor het WK is wel heel belangrijk dus daar ligt ook wel wat druk op. Dat speelt wel mee deze periode.”
Waar droom je over, als ‘the sky is the limit’?
“Wat je altijd hoopt is dat iedereen het maximale haalt uit zijn/haar potentie. Voor de één is dat goud op de Spelen en voor de ander is dat plaatsen voor de Spelen. Wij moeten daarbij helpen en daar droom ik over. Het is niet altijd reëel om allemaal goud te willen winnen. Mijn rol is de begeleiding naar het maximale per persoon.”
Heb je een tip voor andere atleten?
“Zorg dat je altijd plezier hebt en dat erin houdt.Vergeet niet hoe bijzonder het is wat je doet. Als je topsporter wordt kan het voelen alsof het snel heel gewoon is, maar het blijft altijd bijzonder. Doe het met plezier en goede inzet. En geniet van de bijzondere momenten en wedstrijden waar je aan mee mag doen. Ondanks soms het relativeren ook helpt bij omgang met de druk.”
Waar ben je het meest trots op?
“Dat je bij atleten een ontwikkeling ziet, die je soms niet vooraf had verwacht. Dat kan zijn in de vorm van een prestatie maar het kan ook op persoonlijk vlak zijn. Als iemand zich in een aantal jaar ontwikkeld tot een professionele topsporter. De groei en ontwikkeling van sporters maakt mij trots. Dat doen zij helemaal zelf, maar ik mag daar een steentje aan bijdragen. Ik ben dan vooral trots op hen.”
De komende weken zal Lauren verschillende mensen spreken over hun voorbereiding richting het kampioenschap. Houd onze website en social media in de gaten voor deze inspirerende verhalen!