23 juni 2024 @ Prins Hendrik Vught

De voorbespreking met … Lauren Sluiter


In aanloop naar het Open Nederlands Kampioenschap Para Atletiek, spreekt atlete Lauren Sluiter (21) iemand die zich voorbereidt op het kampioenschap: een atleet, coach of trainer. Dit jaar vindt het ONK Para Atletiek plaats bij Prins Hendrik in Vught. Lauren is Nederlands recordhouder discuswerpen in haar categorie en traint sinds het begin van haar carrière bij Prins Hendrik.

Voordat Lauren met iedereen in gesprek gaat, stelt zij zichzelf voor door middel van een aantal vragen. “Mijn naam is Lauren, ik ben 21 jaar oud en ik studeer Biomedische Wetenschappen in Leiden. Daarnaast doe ik vrijwilligerswerk voor JongPIT. Dat is een stichting voor én door jongeren met een chronische aandoening of beperking. Daar houd ik me bezig met belangenbehartiging en informatievoorziening voor jongeren met een beperking. Daarnaast werken we aan een inclusieve samenleving, waarin iedereen naar school kan gaan en kan sporten. Ook geef ik bijlessen en examentrainingen voor het vak wiskunde A. In mijn vrije tijd ben ik graag met vrienden van mijn studie of studentenvereniging. Ook vind ik het leuk om creatief bezig te zijn en te schrijven, en ik doe natuurlijk aan atletiek.”

Hoe omschrijven jouw vrienden je?
“Mijn vrienden omschrijven mij als iemand die sfeer brengt in de groep, iemand met humor, iemand die vrolijk en spontaan is. Maar ook iemand die goed kan luisteren en die graag voor anderen klaar staat. Ze vinden mij ook extreem eigenwijs. Daar kan ik ze geen ongelijk in geven ;-).”

Aan welke onderdelen doe je mee en in welke categorie?
“Binnen de atletiek ben ik actief op de onderdelen discuswerpen, kogelstoten en speerwerpen in de categorie Vsen-F35. Mijn favoriete en beste nummer is het discuswerpen: hiervan staat het Nederlands Record in mijn categorie op mijn naam. Iets wat ik nooit had zien aankomen en waar ik nog steeds erg trots op ben.”

Hoe lang beoefen je de sport al?
“In 2016 ben ik begonnen bij Prins Hendrik in Vught, toen nog met racerunnen (wat nu framerunnen heet). Al gauw begon ik ook met werpen. In 2017 haalde ik mijn eerste record met discuswerpen. Ik heb toen besloten me volledig op het werpen te richten.”

Wat vind je er zo leuk aan?
“Het leukste van atletiek vind ik dat je samen kunt sporten en tegelijk ben je ook bezig met je eigen doelen en prestaties. Focus op het verleggen van je grenzen en daardoor stappen zetten naar betere resultaten. Het voelt geweldig als ik weer een goede reeks werp op een wedstrijd, of mijn eigen record verbreek. Dat ik dan trots kan zijn op mezelf, dat is het allerleukste!”

Kun je iets vertellen over je trainingen?

“Op dit moment train ik in een allround groep waar para-atleten en atleten zonder beperking samen sporten, met alle niveaus en verschillende specialiteiten door elkaar heen. Het is dus een algemene training waarbij verschillende spiergroepen en technieken worden getraind. Ik ben dus niet uren aan het werpen. De trainingen zijn er vooral op gericht om kracht op te bouwen, zodat ook het werpen uiteindelijk beter gaat.”

Hoe bereid je je voor op het kampioenschap?
“De laatste maanden heb ik weinig in de groep kunnen trainen door mijn drukke agenda en leven in Leiden, maar ik houd mijn kracht en conditie op peil in de sportschool. Mijn ervaring is ook dat meer trainen niet altijd voor betere prestaties zorgt. De laatste weken voor het ONK zal ik mijn werptechniek meer oefenen, zodat ik goed voorbereid ben op de wedstrijd.”

Waar droom je over?
“Ik vind mijn studie en mijn sociale leven erg belangrijk en ik houd van veel variatie in mijn bezigheden, dus ik ambieer geen topsportcarrière. Wel hoop ik dat ik een inspiratie kan zijn voor anderen met een beperking die ook willen sporten. Mijn droom is dat iedereen met een beperking kan sporten op zijn/haar eigen niveau en daar plezier uit haalt en dat niemand meer buiten de boot valt. Sporten is voor iedereen!”

Heb je een tip voor andere (para) atleten?
“Mijn tip voor andere atleten is: doe waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt! En vooral, maak er jouw eigen reis van. Wees trots op wat je doet, niet alleen op wat je bereikt. Dan haal je denk ik het meeste uit de sport.”

Waar ben je het meest trots op?
“Ik ben het meest trots op mijn Nederlands Record, maar niet alléén daar op. Ook ben ik trots op mijn doorzettingsvermogen en het feit dat ik nooit opgeef, hoe ik steeds nieuwe uitdagingen aanga en dat ik dingen doe die ik spannend vind. En ik ben trots op hoe ik heb geleerd tevreden te zijn met mijn inzet, ook als de resultaten tegenvallen. Door het sporten ben ik ook gegroeid als mens. Dat is heel waardevol.”

De komende weken zal Lauren verschillende mensen spreken over hun voorbereiding richting het kampioenschap. Houd onze website en social media in de gaten voor deze inspirerende verhalen!